Bloggnorge.com // Lizbeth Osnes – Behind the scenes
Start blogg

Lizbeth Osnes – Behind the scenes

Velkommen til min blogg

Er du eier av en bedrift?

Jeg kan kontaktes på: Lizbethosnes@gmail.com

Jeg er interessert i samarbeid hvor jeg mottar og skriver om produkter, samt konkurranser til mine blogglesere. Å skrive innlegg i bytte mot pengesum er ikke av interesse for meg.

Nedenfor har jeg skrevet et godt og utfyllende innlegg om hvorfor det er lønnsomt å sponse diverse blogger, og hvordan man enkelt kan styre unna ulønnsomme samarbeid: 

Før du tenker på å klikke deg ut av et innlegg som ser ut til å ha blitt skrevet av en uvitende fjortisblogger med en forkjærlighet for rosa og søte hjerter, vil jeg påpeke at jeg selv blir sponset – og det er sjelden det er jeg som ber om videre samarbeid med bedriftene; det er heller bedriftene som spør meg om jeg vil være med på dette videre. Hvorfor? Fordi det er lønnsomt, og det er nettopp dette innlegget vil handle om.

Enten du driver en nettside som selger klær, sminke, sko – eller noe helt annet – eller om du fokuserer på informasjon på din nettside er jeg sikker på at du har mange mål med din bedrift; at så mange som mulig oppdager din nettside, få mange kunder, at kundene kommer igjen for mer, gode tilbakemeldinger, god plassering hos Google (hadde det ikke vært topp om din klesbutikk på nett havnet øverst når noen søker på ordet «klær på nett»?) og ikke minst; tjene penger.

Når du får forespørsler om å sponse en blogg, er det mest sannsynlig en av to ting du tenker på aller først; den ene tanken er at du vil tape på å gi bort produkter gratis, og at det er tullete å skulle gi bort noe du kan tjene penger på å selge i stedet. Den andre tanken er at du ikke ønsker å betale for at noen skal skrive om din nettside, når det du ønsker er å tjene penger, ikke tape penger.

images

Jeg kan selvfølgelig forstå at det verken er moro å gi bort produkter eller betale for noe du ønsker å tjene på – det høres jo ikke særlig lurt ut? I noen tilfeller er det heller ikke lønnsomt, men det skal jeg komme tilbake til. Først vil jeg legge vekt på fordelene du får ved å sponse en blogg, og idéer til regler du burde ha for samarbeidet med en blogg: 

obsession-black-heart-love Det mest åpenbare tar vi aller først: dersom du inngår et samarbeid med en blogg, enten det er at bloggeren skal skrive om produktene dine eller om din nettside generelt, vil bloggeren gjøre leserne sine oppmerksom på at denne nettsiden eksisterer, i tillegg til at bloggeren selv har åpnet øynene for både nettsiden og produktene. Om bloggeren er seriøs vil hun skrive om selve nettsiden, leveringstiden på produktet, vise frem bilder av produktet både når det mottas og når det brukes senere i blogginnlegg og gjøre en omtale av produktet. Leseren vil da se at denne bloggeren gir gode omtaler for ditt produkt, og det vil med ett bli interessant for leserne, og sjansen for at de besøker nettsiden din og handler er stor ettersom bloggeren har linket til din nettside. Selv om dette høres ut som hele fordelen med et samarbeid, er det bare en liten del av hva et godt samarbeid bør gå ut på.

obsession-black-heart-love Det aller, aller viktigste, men som mange ikke tenker over: dersom du har lest deg opp på SEO (søkemotoroptimalisering, noe alle bedrifter/nettsider burde ha god kunnskap om) vet du nok allerede hva jeg skal snakke om nå. For hver eneste gang du får en link inn til din nettside, eller til dine produkter, vil dette bli registrert hos Google (som kjent er Google verdens største og mest utbredte søkemotor), og det vil gi deg høyere plassering dersom noen søker på noe som er relevant til din nettside. Dersom bloggeren har gjort jobben sin godt nok har hun i sitt innlegg om din nettside tatt med en link til fremsiden av nettsiden, og en eller to lenker til et produkt hun går nærmere inn på i omtaler. Hun har også brukt stikkord på sin blogg som er relevant til din nettbutikk; for eksempel dersom du har en nettbutikk som selger klær, har bloggeren tatt med alle mulige stikkord som andre vil søke på for å finne klær på nettet; «klær på nett», «moteklær på nett», «klær Internett», «moteklær» og lignende. Dette er en viktig del av det å gjøre Google oppmerksom på din nettside, og optimalisere din nettside for søk på stikkord relevant til din bedrift.

Nå høres det lovende ut å dele ut gratis produkter i fleng til alle bloggere som er interessert i det du har å dele ut? Vel, ikke riktig ennå. Nå skal jeg skrive litt om hvilke blogger du bør ha samarbeid med, og hvilke avtaler du bør ha med i samarbeidet med en blogger: 

obsession-black-heart-love Eget domene er et stort pluss. Dersom bloggeren blogger for bloggplattformer som Blogg.no, vil ikke denne bloggeren nå særlig langt opp med tanke på SEO, og det vil heller ikke gi din bedrift store sannsynligheter for markedsføring på denne måten. Selv om det finnes gode blogger på plattformer uten eget domene, er det ikke en fordel. Selvfølgelig vil de store bloggene (selv de uten eget domene) gi gode resultater; de viser de mange leserne sine hvor gode dine produkt og din nettside er. Men der stopper også den fordelen – du vil ikke nå langt innen SEO, som jo er det aller viktigste for at din bedrift skal lykkes. Joda, denne bloggeren uten eget domene har ti tusen forskjellige lesere daglig, men har du prøvd å søke på Google etter det du selger? Om du selger klær, som vi har brukt i de fleste eksempler, prøv å søk på stikkordet «klær på nett». Da vil du se at det er over en og en halv million resultater! Tenk om din nettside hadde lagt øverst av alle disse? Veien til rikdom hadde aldri vært kortere om det var tilfelle.

obsession-black-heart-love Avtaler du bør ha med i samarbeidet med en blogger:

 En link til fremsiden av din nettbutikk, og en-to lenker til produktet bloggeren skriver om. Dersom nettbutikken din heter Http://lizbethosnes.com (for å ta min egen blogg som et eksempel) skal ikke hele denne linken være en lenke mot din blogg. Ha for eksempel «Bloggen Lizbethosnes.com opplyser om klær og mote på nett» – der jeg har gjort teksten tykk, burde linken være. Hvorfor? Her må man tenke SEO igjen. Dersom du linker lenken til bloggen min (som da er din nettside) vil Google se en kobling mellom din nettadresse og.. Ja, din nettadresse. Dersom du gjør det riktige, og lenker til stikkord som har med din nettside å gjøre (der teksten er gjort tykk), vil Google se en kobling mellom din nettadresse (fordi den er lenket til ordene) og ordene du har brukt – ergo, større sjanse for at dersom noen søker på nettopp disse ordene, vil din nettside komme frem, fordi Google ser at det er en sammenheng i dette. I de lenkene hvor bloggeren nevner selve produkter gjelder dette det samme; hun skal aldri kopiere hele lenken inn på bloggen, men skrive for eksempel «av Lizbethosnes.com fikk jeg for eksempel motta en kjempefin og billig vinterjakke«. Igjen – setningen «billig vinterjakke» blir koblet opp mot linken hvor du selger vinterjakker, og Google vil registrere dette og føre deg oppover i rankingen når noen søker på nettopp disse ordene.

– Stikkord må brukes! Dette veier ikke like mye som lenkene inn til din nettside og dine produkter (med god tekst som viser mot dette, som forklart ovenfor), men stikkord er fremdeles viktig. Om bloggeren skriver om nettbutikken din som selger klær, bør hun markere innlegget med så mange stikkord som overhodet mulig som har en relevans til din nettbutikk. Nettbutikkens navn, produktene hun omtaler i innlegget, ord/setninger folk søker på for å finne frem til dine (eller dine konkurrenters om du ikke gjør en god nok jobb) produkter og så videre.

– Helst flere enn bare ett innlegg. Personlig har jeg en «regel» om at jeg skriver om produktet når jeg mottar det, når jeg har testet det etter en stund, når jeg har testet det over enda en lengre periode – og ellers når det måtte være relevant (for eksempel om jeg har på meg kåpen du sponset meg med i et antrekksinnlegg). Det første innlegget blir det mest utdypende og med mest tekst og lenker. Deretter vil jeg linke direkte til produktet i ethvert innlegg jeg skriver om det senere. Dette for å vise mine lesere at jeg fremdeles er fornøyd, og ikke minst for å maksimalisere dine forholder med tanke på SEO.

– Bloggens lesertall bør være på minst fem hundre unike lesere hver dag. Det er selvsagt logisk at bloggen bør ha et publikum (leserskare) for at det skal nå ut til noen direkte. Enda viktigere er det at bloggen allerede har en god plassering hos Google – jo bedre plassering denne bloggen har, jo bedre sjanser er det for at denne bloggen – dersom denne er seriøs og vil gi det beste til deg som sponsor med tanke på stikkord, lenker også videre – vil gi deg bedre SEO også.

– Be alltid om bildebevis på bloggens statistikk! Dersom bloggeren bruker (etter min mening) den eneste profesjonelle statistikktelleren, Google Analytics, kan du få utdypet informasjon om bloggerens statistikk. Ikke bare får du se antall lesere og sidevisninger selv (det finnes beklageligvis mange uærlige sjeler der ute), men du kan også få svært god informasjon ellers. Du kan blant annet se hvor leserne kommer fra; dersom en norsk blogg har flest lesere fra Asia og USA kan du ane ugler i mosen med mindre bloggeren skriver internasjonalt, ettersom det er fryktelig enkelt å kjøpe «trafikk» (les: bot’s, altså ikke ekte mennesker). Det hjelper lite om statistikken sier at bloggen har ti millioner views per dag, når dette ikke er ekte mennesker en gang.
Eksempler på det du bør be om å få se: 
– Den vanlige statistikktelleren. 
– Sirkelstatistikken som viser antall «returning visitors» og antall «new visitors». Her er det veldig viktig at det viser MINST 60% returning visitors (besøkende som kommer igjen og igjen til denne bloggen), ettersom det er faste lesere som jevnlig besøker bloggen.
– Hvilke land leseren kommer fra. 
– Trafikk-kilde for all trafikk. Her er det viktig at «(direct) / (none)» viser øverst, ettersom dette er faste lesere som går inn på denne bloggen manuelt, og ikke bare for eksempel trykker innpå bloggen ved en feil.
– Gjennomsnitt-besøkstid. Dersom bloggeren bare har bilder kan dette tallet gjerne være lavt, men om bloggeren skriver tekster bør gjennomsnittet ligge på rundt ett minutt. Dette fordi de faste leserne bruker tid på bloggen, og ikke bare klikker seg raskt ut igjen som de ville ha gjort dersom de kom inn på bloggen som et resultat av feiltrykk. 

– Sørg for at bloggeren er profesjonell. Eget domene, riktig – og godt – bruk av stikkord, gode skriveferdigheter og mange kommentarer er bare litt av det du bør se etter for å finne en profesjonell blogg å sponse. Noe annet som er veldig viktig er å klikke inn på et innlegg på bloggen og se hva innlegget heter. Om det heter for eksempel http://lizbethosnes.com/356536536536vil dette være svært lite gunstig for deg! Dersom det i stedet heter Http://lizbethosnes.com/fordelene-du-som-bedriftseier-har-ved-å-sponse-bloggere er dette meget bra for din del. Overskriften bloggeren bruker når hun skal omtale dine produkter er veldig viktig – det er viktig at din nettadresse er med i dette innlegget for maksimal utnytte av SEO. Det er også en stor fordel om bloggeren tar seg tid til å svare på kommentarne hun får (= en engasjert blogger som tar sine lesere seriøst = leserne hennes stoler på henne = når hun skriver at et produkt/en nettbutikk er bra vil leserne tro henne og rette sin oppmerksomhet til deg og din virksomhet).

Nå føler jeg at jeg har dekket det aller viktigste du som eventuell sponsor bør tenke på når du sender/får forespørsel om å sponse en blogger, enten det er å betale for at bloggeren skal skrive et innlegg om din virksomhet, eller om det er å sende gratis produkter i posten til denne. Jeg håper du likte innlegget, og at det kan være informativt for noen.

Jeg minner om at min blogg er en hobby og at jeg ikke ønsker å tjene penger på denne, så alt annet enn at jeg mottar produkter gratis for så å skrive om disse er dessverre uinteressant for meg. Sponsing av produkter i bytte mot omtale på min blogg, samt konkurranser hvor mine lesere kan vinne produkter/gavekort er derimot ønskelig. 

Annonser

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Tekniske spørmål rettes til post[att]bloggnorge.[dått]com.