Bloggnorge.com // Lizbeth Osnes – Behind the scenes
Start blogg

Lizbeth Osnes – Behind the scenes

Velkommen til min blogg

Slik bruker jeg mindre penger på mat hver måned

Kategori: Mat og oppskrifter, Tips og triks | 0 kommentarer » - Skrevet torsdag 20. september , 2018 kl. 21:38

Jeg fikk mildt sagt sjokk da jeg gikk over kontoen min for å se hvor pengene egentlig tar veien. At jeg bruker mer penger på mat hver måned enn det jeg gjør på alle lånene mine og bensinforbruket mitt til sammen i løpet av en måned er ikke annet enn helt utrolig – og ikke minst idiotisk. Så; på tide å ta noen grep! Jeg har redusert forbruket med over 70% (!) de siste to månedene – og det uten å føle at jeg sparer inn på noe særlig – så derfor tenkte jeg å dele mine tips her:

Brødmat 
Vi spiser minst ett måltid bestående av brødmat per dag, men det er absolutt ikke nok til at vi bør ha både brød, knekkebrød, polarbrød og speltlomper liggende til enhver tid. Vi rullerer på! Vi har enten brødskiver (der jeg som oftest legger halve brødet ferdig oppskjært i fryseren for å holde det «ferskt»), eller polarbrød eller knekkebrød også videre. Ikke bare er det billigere, men vi kaster langt mindre mat og ikke minst er det enklere å velge når vi først skal spise. Vi spiser så innmari mye annet til måltidene utenom middag, så det er strengt tatt ikke nødvendig med haugevis av alternativer bare innen sjangeren «brød».

Pålegg 
Vi velger oss som regel ut 2-3 alternativer hver, også spiser vi av dette til det er tomt. Da kan vi velge å kjøpe det samme igjen, eller noe helt annet. Det eneste vi har fast i kjøleskapet av pålegg til enhver tid er leverpostei, kaviar og tunfisk. Bortsett fra dette varierer vi, men stapper aldri kjøleskapet fullt av alternativer – det er det ingen poeng i.

Liste over middagsretter 
Jeg har aldri helt klart å mestre det med å ukeshandle eller å handle inn middag for flere dager på rad. Det ender bare opp med at jeg bruker dobbelt så mye penger som ellers likevel. Så, i stedet har jeg satt opp en oversikt på datamaskinen min med middagsretter vi begge liker, og som også er relativt enkle å lage (gull verdt på hektiske dager) og som er rimelig i innkjøp. Det gjør det mye enklere å bestemme seg, jeg slipper å bli fristet av Matprat hvor jeg trenger seksti ingredienser til to porsjoner og det blir raskt billigere. Selvfølgelig eksperimenterer jeg med middagen innimellom, men bare de beste rettene blir plassert i den oversikten.

Varierte måltider – med god holdbarhet 
Jeg nevnte at vi som regel kun spiser ett brødmåltid per dag. De andre alternativene er nemlig måltider med lang holdbarhetsdato, som tillater oss å alltid ha det tilgjengelig i skapet uten å måtte ende opp med å kaste noe som helst. Eksempler på dette er; havregryn (spises som både havregryn med melk og havregrøt), byggrynsgrøt (slike ferdige, de jeg har kjøpt har alltid hatt lang holdbarhet), laktoseredusert yoghurt (disse har lenger holdbarhetstid enn vanlig yoghurt, og er knallgodt med litt frokostblanding eller havregryn oppi), egg (stekt, kokt, eggerøre, omelett.. Egg varer i en evighet!).. Det er så mye godt man kan spise, og som kan kombineres med det meste. Jeg kjøper også alltid laktoseredusert melk fremfor vanlig, ettersom den varer mye lenger og dermed ikke blir kastet halvfull etter kort tid – ergo blir den også billigere, selv om den er dyrere i innkjøp der og da.

Vegetar/vegansk foran takeout 
Om jeg skal ha noe ekstremt lettvint frister det aller mest å kjøpe med seg en pizza fra Peppes eller Pizzabakeren, eventuelt ta turen innom take away.. Særlig økonomisk er det altså ikke. Så, i stedet har jeg alltid pose-gryteretter tilgjengelig i skapet, og i stedet for å steke kjøttdeig (som allerede tar lang nok tid til at jeg like gjerne kunne ha laget et ordentlig måltid), skyller jeg en boks grønne linser og tilsetter det i stedet. Enkelt, godt og bra for dyrene. Miljøvennlig er det vel neppe med halvfabrikata, men det får jeg ta igjen på andre områder. Easy as that!

Billigere der det går 
Jeg er ikke så veldig kresen på mat; First Price-produkter er ikke noe jeg lar meg skremme av. Men; når det kommer til mat er det viktig for meg at det skal smake godt, at det er akkurat det jeg har lyst på og ikke minst at tiden det tar å tilberede maten passer til den tiden jeg har til rådighet. Der jeg derimot sparer inn en del er på andre husholdningsartikler som vaskemiddel, tøymykner, toalettpapir også videre. Der er det mye å spare uten at det blir mindre rent eller lukter noe dårligere. Nå som håret mitt endelig har blitt av god kvalitet igjen etter tidenes bleke-mishandling har jeg til og med lagt frisørproduktene på hyllen for en stund, og velger heller billigere alternativer fra matbutikken. Hårkurene jeg tar er fremdeles av ypperste kvalitet, men av sjampo og balsam er det ikke så nøye lenger.

Det var altså de triksene jeg nå har begynt med, og som som nevnt har ført til at jeg sparer over 70% på matforbruket per måned.. Ikke er det vanskelig og ikke blir dagen kjipere, heller ;-)

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.