Bloggnorge.com // Lizbeth Osnes – Behind the scenes
Start blogg

Lizbeth Osnes – Behind the scenes

Velkommen til min blogg

Ferdige middagsglass til barn: Ha kunnskapen inne før du tar valget

Kategori: Barnemat | 14 kommentarer » - Skrevet lørdag 9. august , 2014 kl. 20:22

«Når du legger ut oppskrifter på hjemmelaget barnemat, tenker du aldri over at du gir oss som fórer barna våre med ferdigglass fra butikken veldig dårlig samvittighet?»

«Ikke alle har tid eller råd til å lage hjemmelaget mat, vet du!» 

«Jeg kan ikke å lage mat, derfor gir jeg barnet mitt ferdigglass» 

Jeg har ingenting imot at andre foreldre velger å gi sine barn ferdige middagsglass kjøpt på butikken – disse glassene hadde ikke stått i norske butikkhyller om det ikke var for at de er gode nok som måltid for barn. I enkelte blogginnlegg (og ellers selvfølgelig) kan man jo få inntrykk av at skribenten nærmest mener at å gi barn middagsglass er barnemishandling eller på grensen til omsorgssvikt, og et slikt syn på det hele vil jeg overhodet ikke gi inntrykk av at jeg selv har. Derfor vil jeg først som sist nevne at jeg også gir Sienna middagsglass i ny og ned; det er flott på tur eller når vi kommer hjem såpass sent at å begynne å tine hjemmelaget middag ville ha gått utover leggetiden hennes (hun får alltid middag som siste måltid for dagen, ettersom det for henne metter mye bedre enn grøt), det er fint når man vil undersøke hva barnet liker og det er flott å ha tilgjengelig dersom man plutselig oppdager at man hadde én porsjon mindre i fryseren enn først antatt akkurat den dagen man selv spiser noe barnet ikke kan få. Med andre ord; jeg er overhodet ikke fanatisk eller fullstendig motstander av ferdige middagsglass til barn.

Men, det jeg har noe imot er at foreldre velger å «fullfóre» barna sine på middagsglass – uten å vite hva middagsglassene inneholder (og ikke inneholder), og uten å vite hvor enkelt, billig og veldig mye bedre det faktisk er å lage hjemmelaget mat fra bunnen av!

hjemmelaget barnemat fra bunnen av oppskrift fisk blogg

Middagsglass til barn er altså ikke verdens undergang etter min mening, men å foretrekke er det ikke – av disse grunnene:
1. Det smaker virkelig ikke godt, og om det ikke skulle smake direkte ille er det i hvert fall ikke en naturlig smak i det. Med bind foran øynene hadde jeg aldri klart å kjenne noen annen forskjell enn «dette er fisk» – det er det eneste som er gjenkjennelig på smak, men fæl sådan. Spaghetti eller kylling for eksempel? Jeg hadde aldri klart å kjenne hva som er hva, og i hvert fall ikke gjette meg frem til at det er noen av de rettene i det hele tatt. Det smaker gunstig og vann-aktig. For meg er det viktig å gi Sienna gode mat-opplevelser og assosiasjoner på alle måter, og det starter fra babyens første smakebit.

2. Alle typene, uavhengig av produsent, inneholder for lite kjøtt eller fisk til at de gir nok proteiner og jern til å dekke et barns behov. Barnet er nødt til å få tilskudd av jern på en annen måte, for eksempel i jernberiket grøt.

3. Energinivået er for lavt i mange av typene. Noen har også for lite fett til å kunne anbefales som ernæring for barn.

4. Konsistensen er for de fleste typene slik at de i ikke gir tyggetrening. Mange av rettene er så tyntflytende at barnet vil ha problemer med å klare å spise det.

Jo, realiteten er at barnematglass slett ikke er farlig eller skadelig for barnet, men det er ikke den beste løsningen – og vi vil jo alle det beste for våre barn? Når det kommer til hjemmelaget barnemat finnes det ingen unnskyldninger.

«Det tar så lang tid» 
– Du kan jo lage det samme til barnet som du lager til deg selv? Lag retten ferdig, og la være å tilsette eventuelt salt til deg selv før du har lagt unna det barnet skal spise.
– Om du tenker over tiden du har brukt på å lese dette innlegget, kunne du allerede ha kommet deg godt i gang med middagslaging til barnet.
– Lag mange porsjoner og flere forskjellige retter, så er det lenge til neste gang du trenger å tenke på å lage barnemat igjen.

«Det er så vanskelig å vite hva barn kan få» 
I artikkelen «Når kan barnet spise hva» av Altformamma.no kan du lese deg godt opp på dette. Slik kan du enkelt la være å bruke ingredienser du bør avvente.

«Det er altfor dyrt»
Det er i hvert fall ikke dyrt i forhold til middagsglass! Husk at i tillegg til at det virkelig er billigere med tanke på innkjøp, er det i tillegg billigere i forhold til hva barnet faktisk får i seg. Når du kjøper middagsglass betaler du først og fremst for vann (som, om jeg trenger å nevne det, du har tilgjengelig gratis i springen), og alt annet enn kvalitet. Lager du middagen selv kan du ikke bare ha full kontroll over hva barnet ditt får i deg, men du kan også velge gode og rimelige produkter. Handle kjøtt hos slakter og fisk hos fiskebedrifter lønner seg ofte, og å handle inn pasta (fullkorn!), ris (fullkorn!) og andre tørr-varer kan du gjøre når det er på tilbud – så har du alltid liggende. Du får utallige gode retter med en base bestående av poteter, gulrøtter og brokkoli – også kan du variere innholdet av kjøtt/fisk/fugl og andre grønnsaker som du selv ønsker. Kiwi har svært billige nøkkelhullprodukt (sunne alternativer), så sjekk det gjerne ut. Dyrt er det i hvert fall ikke – ikke om du sammenligner det du får av det du betaler for det.

å lage barnemat fra bunnen av

Som nevnt øverst i innlegget; dette er ikke en pep-talk om hvor dårlig middagsglass til barn er eller at det har noe å si på din evne til å være en god forelder – Sienna får også middagsglass, og jeg har ingenting imot det. Men, jeg syns alle skal ha kunnskapen og muligheten til å ta et valg. For vi vil jo alle kun det beste for våre barn? 

Annonser

Kommentarer

 1. Her har jeg en liten en som nekter å spise middagsglass. Det er kun en type han liker, en veeeeeeldig sjelden gang i blant. Og jeg har prøvd, spesielt i begynnelsen. Han skriker og fekter og blir helt vill når vi prøver. Sist gang vi prøvde et glass med kalkungryte eller noe fordi vi ikke rakk å tine opp, så endte det med spy utover OVERALT i stua her fordi alt kom opp igjen så fort det gikk ned. + en del han hadde spist tidligere på dagen. Du nevner pris. En ting er at små barn spiser ikke all verdens, når vi tar av fra det vi lager selv, så merker vi faktisk ikke det lille vi tar en gang. Jeg har laget opp en del ting jeg ikke kan spise pga matallergier, som vi har fryst ned for å ta opp når han ikke kan spise det vi har feks ved grilling eller biff. Deriblant fiskeboller i hvit saus med poteter, to varianter, en med brokkoli og en med gulrot. Jeg fikk 20 fulle middagsglass for en 60 kroner. Og da kan man ikke lenger si at ferdigmat er billigere, når man da snakker 15-20 kroner glasset.

  • Can’t blame him – glassene smaker jo faktisk helt forferdelig :p Lasagnen for 12-mnd syns jeg er tålig god da, men resten smaker helt grusomt etter min mening. Sienna spiser alle glassene bortsett fra de med fisk (forståelig nok, de smaker faktisk dårlig fisk..), men det er som sagt til «nødløsninger» :) Syns du gjør det på en kjempefin måte, fint å inkludere ting du ikke kan spise selv også slik at han får et bredt utvalg =)

 2. Heidi sier:

  Kan du legge ut flere oppskrifter på babymat? Please?

  • Det kan jeg godt =) Nå for tiden har Sienna bare spist det vi har spist, men jeg tenkte jeg skulle lage opp noen rasjoner til fryseren igjen snart :) Veldig greit å ha liggende, slik at jeg slipper å ty så altfor ofte til middagsglass =)

 3. Sofie sier:

  Kjempebra innlegg! Tommel opp altså, dette burde alle foreldre lese!

 4. Ruth O. sier:

  Så fint innlegg

 5. M sier:

  Seriøst? Du skriver at du ikke er hysterisk, men det er jo akkurat det du er.

 6. Lena sier:

  Du skriver i en litt «jeg vet best»-stil. Også når du kommenterer andre blogger. Ja vi vet at du er hjemmeværende og at du har mye tid, men de fleste av oss andre har faktisk jobber, og når vi kommer hjem fra jobb prioriterer man å være med barna. Selvfølgelig skal barn få bra mat, men man behøver ikke lage masse og fryse ned og la de få det samme til middag hver dag. Min datter (11 mnd)spiser det samme som oss til middag hver dag. Vi moser det ikke men kutter i små biter. De skal jo lære seg å tygge, selv med få tenner. Bra blogg med mye bra tips, men desverre får du andre mødre til å føle seg litt tråkket på.

  • Det er jo en super måte å gjøre det på det? Da får jo barnet ditt deres mat :) Det er akkurat slik vi gjør det her også, og det skriver jeg jo i innlegget. I tillegg til at hun får det vi har, har jeg som regel noen retter liggende i fryseren til de dagene hvor vi spiser noe som ikke passer seg for henne/vi vil spise så sent at hun allerede er lagt når vi spiser middag, og lignende situasjoner. Hvordan i alle verdens dager klarer du å vri det om til at jeg skal virke som en bedreviter? Det forstår jeg bare ikke.

 7. S sier:

  På hvilken måte er et ønske om å tilby barnet sitt best mulig næring hysteri? I mine øyne høres det ut som en ufattelig dårlig unnskyldning for å være lat. There, I said it -aleneforelder eller ikke, jobb eller ikke. Barnet legger seg tidlig på kvelden, du har tid til å slenge over en kasserolle med grønnsaker og koke litt kjøtt. Jeg vil ikke gå så langt som å påstå at man er en dårlig forelder dersom man velger å gi barnet mat på glass, men at det er sløvt, helt klart! Jeg vil i hvert fall tilby barnet mitt det beste jeg kan gi henne.

  • Nei, jeg kaller det virkelig ikke hysteri, og for meg er det en selvfølge at Sienna skal vokse opp med gode matvaner og tidlig lære seg gleden og nytten det er i hjemmelaget, godt sammensatt mat. Men middagsglass er ikke bannlyst her i hus av den grunn, men det er som sagt en reserve :)

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Tekniske spørmål rettes til post[att]bloggnorge.[dått]com.